Gyorskeresés

Ország:

Feliratkozás hírlevélre

Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Az Ön címe:

Thaiföld

 -  -  -

Aranyozott templomok, ősi romvárosok, rejtelmes Buddha-szobrok, hegyek és őserdők, végeláthatatlan rizsföldek, forró napsütés a hosszan elhúzódó mesés tengerparton. Trópusi paradicsom a lótuszvirágok és orchideák színkavalkádjával, mesés élővilággal, egzotikus ételekkel. 

Ahhoz, hogy Thaiföldről átfogó képet kapjunk, látni kell az ország változatos arcát, érezni Bangkok lüktető, nyüzsgő metropoliszát, az északi hegyvidéket, bebarangolni a varázslatos szigetvilágot és betekintést kapni a keleti filozófia, a buddhizmus világába. A buddhista filozófia alapja, hogy mindig őrizzük meg mosolyunkat. Ezért lett Thaiföld a mosoly országa! A helyiek kedves, türelmes emberek, utánozhatatlan vendégszeretetükről híresek. Thaiföld az ajándéktárgyak dzsungele, a megrögzött vásárlóknak igazi kísértés. Thai selymek, pamutok, arany-, ezüst- és bronzáruk, porcelánok, drágakövek, ékszerek és kézimunkák tömkelege csábítja költekezésre a turistát. Thaiföld legnagyobb meglepetései közé tartozik a különleges gasztronómia: helyi zöldségfélék, bambuszrügy, darált mogyoró, halolaj képezi az ételek alapvető hozzávalóit, melyet egzotikus fűszerekkel (chili, curry) és ízesítőkkel "bolondítanak meg". Had adjunk egy kis ízelítőt körutazásaink során az ország vallási és kulturális emlékeiből, a thai nép szokásaiból.

Ázsia eme nagyszerű helye nem csak télen várja a látogatókat. Májustól szeptemberig kellemes üdülést kínál Samui szigete és a kontinensen is végigjárhatók az ország főbb nevezetességei.

Hírességek:
Szomlak Kamszing (ökölvívás)
Vicsan Ponlit (ökölvívás)
Manat Buncsamnong (ökölvívás), Udompon Polszak (súlyemelés), Pavina Thongszuk (súlyemelés)

Ételek:
A thai konyha öt alapvető fûszerezésérõl ismert - fûszeres (erős), savanyú, édes, sós és keserű (tetszés szerint). Más szemlélet szerint az ételek az ország négy fõ terültével vannak összhangban: északi, északkeleti (vagy Isan), középső és déli. Az egyetlen főétel helyett - a nyugati étkezési szokásokkal szemben - a thai jellemzõen egy csésze rizsbõl és egyidejûleg megannyi kiegészítõ fogásból áll. A rizs a thai konyha állandó alkotóeleme, mint a legtöbb ázsiai konyhának. A kitûnõ, édes illatû jázmin rizs a történelemmel egyidõs a thai emberek számára. Ez a természetesen fûszeres, hosszúszemû rizsfajta nagy mennyiségben terem a thaiföldi síkságok zöldellõ rizsmezõin. Aromája nem hasonlít a jázmin virág édes illatára, de mint a jázmin virágok, ez a rizs is becses és jó illatû, egy apró minden napos élvezet. A fõtt rizst elõszeretettel curry-vel, a sütve kevert és más ételek társaságában néha nagy adag chilivel, limonádéval és citromfûvel tálalják. A curry-s, keverve sütött ételek rizzsel (khao rad gang), nagyon népszerûek, mint egytál étel, ha idõ hiányában valamit gyorsan kell elkészíteni. A "ragadós rizs" (khao neow) egyedülálló, ebben az ételben a rizsben található keményítõ az átlagosnál lényegesebb nagyobb mértékben van jelen. Ez mindennapi ételnek számít Laoszban, nagy általánosságban a rizst helyettesíti az északi és északkeleti vidékeken elterjedt thai konyhában is.

A tészták is népszerűek, de általában egytál ételként fogyasztják. Ilyenek a Pad Thai vagy a tésztás levesek. Részben a kínai konyha is alkalmazkodik a thai ízekhez, legismertebb étele a khuaytiow rue, az savanyú és fûszeres rizstészta leves. (több leírást a www.azsiaportal.hu-n találni).

Tudtad?
Az egyik legjellegzetesebb thai szokás a "wai", ami hasonlít az indiai "namaste" gesztushoz. Üdvözléskor, búcsúzáskor, elismerésképpen vagy köszönetnyilvánításkor használják, de általánosságban imához hasonlít összetett kézzel, és a fej meghajtásával.Véletlenül sem szabad pénzérmére lépni; az érméken a király képe van. Ha templomban ülnek, lábukat soha nem helyezik Buddha , vagy szent képek, tárgyak felé. Házukban levõ oltárokat is úgy kell elhelyezni, hogy lefekvéskor ne a lábhoz közel kapjon helyet. Ha a lakás kicsi, vagy valami miatt ez nem megoldható, inkább kiviszik azt a helyiségbõl.

Ünnepek:
január 1. – újév
február/március – Magha Puja, Buddha megvilágosodása
április 6. – Csakri-emléknap, az alapító I. Ráma ünnepe
április 13–15. – thai újév
május 1. – a munka ünnepe
május 5. – IX. Ráma (Bhumibol király) megkoronázásának napja
augusztus 12. – Szirikit királynő születésnapja, anyák napja
október 23. – Csulalongkorn-nap, V. Ráma halálának napja
december 5. – IX. Ráma születésnapja (*1927)
december 10. – az alkotmány napja
december 31. – szilveszter

Kiemelt ajánlataink