Gyorskeresés

Ország:

Feliratkozás hírlevélre

Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Az Ön címe:

Ciprus

 -  -

A legenda szerint ezen a csodálatos mediterrán szigeten emelkedett ki a habokból Aphrodité, a szépség és a szerelem Istennője, így joggal nevezik Ciprust a szerelem szigetének.

Csodálatos, aranyfövenyes strandok, kristálytiszta vizű tenger, álomszép éjszakák, és melegszívű vendéglátók várják az idelátogatókat.  Hangulatos falvak és nyüzsgő nyaralóhelyek jellemzik Ciprust, ahol a tradicionális egyszerű élet és a modern vendéglátás ötvöződik. 

A tengeri sportokat és a napfényt kedvelőknek való ez a sziget, hiszen egész évben kellemes mediterrán éghajlat fogadja a turistákat. Ciprusnak nemcsak természeti szépsége, hanem műemlékekben való gazdagsága is elbűvölő.
Aki pedig a történelmet és a régészetet kedveli, a ciprusi múzeumok kincsei között biztosan sok egyedülálló tárgyat talál.

Politikai tekintetben Ciprus 1974 óta kettéosztott ország. A Földközi-tenger keleti medencéjében fekvő sziget éghajlata az egész világon szinte egyedülálló. A Ciprusra látogató turistákat egész évben kellemes mediterrán éghajlat fogadja. A tengeri sportok és a napfény "szerelmeseinek" szinte földi paradicsom ez a sziget, hiszen egy évben a napsütéses órák száma háromszázra tehető. Aki pedig a történelmet és a régészetet kedveli, a ciprusi múzeumok kincsei között biztosan sok egyedülálló tárgyat talál.

Ciprus a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete. Mediterrán éghajlatú ország, az évi középhőmérséklet 20°C.
A görög és a török résznek külön kormánya és törvényhozása van. Többször próbálkoztak nemzetközi szinten az újraegyesítéssel, azonban ez mindeddig sikertelen maradt. 2004. május elsején az Európai Unióhoz csak a görög rész csatlakozott.

Hírességek:
Aphrodité a ciprusi születésű görög istennő
Zénón (i.e. 336-i.e. 246) ókori filozófus, a sztoicizmus alapítója
Caterina Cornaro királynő, az utolsó a Lusignan-házból
Osman Türkay (1927-2001), 1988-ban Nobel-díjra felterjesztett ciprusi török költő
III. Makariosz az első köztársasági elnök
George Michael énekes
Hussein Chalayan Angliában élő ciprusi török divattervező, kétszer nyerte el „az év brit tervezője” címet 
Stelios Haji-Iannou az EasyJet alapítója

Ételek:
A ciprusi konyha nagyon különleges. Az ételek mediterrán jellegűek. Különlegességüket az adja, hogy ételeiket a közel-keleti konyha fűszereivel keverik. Feltétlenül megkóstolandók a következő ételek is: mousaka (darált hússal töltött tészta, padlizsán és besamelmártásból készült csemege), kefte (húsgombócok), halloum (sajt), a ciprusi édességek közül pedig az ún. karidaki (fiatal zölddió fahéjas, szegfűszeges szirupban) és a kitrolemon (kandírozott citrusféle). A kebab az egész szigeten közismert. A nyársra fűzött húsdarabokat faszénparázson lassan sütik meg, majd pitatésztába teszik. Közkedvelt étel a letakart agyagedényben lassú tűzön főtt bárányhús, a kleftico. A Commandria St. John nevű testes, édes bor szinte összefonódott Ciprussal.

Tudtad?
Politikai tekintetben Ciprus 1974 óta kettéosztott ország. Nicosia városát kettészeli a Zöld vonal, amely elválasztja görög és török szektorra. A lakosság nagy része a görög oldalon él. Nicosia az egyetlen város, amely a sziget közepén fekszik, fontos kereskedelmi és kulturális centrum.
 
A legenda szerint ezen a csodálatos mediterrán szigeten emelkedett ki a habokból Aphrodité, a szépség és a szerelem Istennõje, így joggal nevezik Ciprust a szerelem szigetének.

Ünnepek:
Újév: január 1.
Vízkereszt: január 6.
A Görög Függetlenség Napja: március 25.
A Ciprusi Függetlenségi Harc kezdetének napja: április 1.
A munka ünnepe: május 1.
III. Makáriosz érsek halálának napja: augusztus 3.
Nagyboldog asszony: augusztus 15.
A Függetlenség kivívásának napja: október 1.
A „Nem” napja.(Az 1940-es Mussolini-ultimátum elutasítása): október 28.
Karácsony: december 25.
Karácsony másnapja: december 26.

Kiemelt ajánlataink